Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
623
Mennyi Ca kell reagáljon HCl ahhoz,hogy 222g CaCl keletkezzen
a.) Mennyi H keletkezik a reakció során molban és g-ban kifejezve?
b.) Milyen mennyiségű 25%-os HCl-hoz van szükségünk, hogy végbe menjen a reakció?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ca + 2HCl = CaCl₂ + H₂
222 g CaCl₂ = 2 mol, ugyanennyi H₂-gáz keletkezik, ez 4 g
2 mol Ca reagál el, ez 80 g.
4 mol HCl szükséges a reakcióhoz, ez 4*36,5 = 146 g
Ha az oldat 25%-os, akkor négyszer ennyi az oldat tömege, azaz 4*146=584 g
0