Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
valaki tudna segiteni nem bagyon értem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
csatoltam a képet
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt lehet, tudni, hogy ez a két szám számtani, vagy mértani sorozat két eleme? És mi a kérdés az első n elem, az első n elem összege?
Számtani sorozat esetén:
a₂=5 => a₁+d=5
a₇=9 => a₁+6*d=9
Ha a₇-a₂, akkor:
9-5=a₁+6*d-(a₁+d) => 4=a₁+6*d-a₁-d => 4=5*d => d=4/5
d=4/5 => a₁=5-4/5 => a₁=21/5
Mértani sorozat esetén:
a₂=5 => a₁*q=5
a₇=9 => a₇*q⁶=9
Ha a₇/a₂, akkor:
9/5=(a₁*q⁶)/(a₁*q) => 9/5=q⁵ => q=⁵ 9/5 
q=⁵ 9/5  => a₁⁵ 9/5 =5 => a₁=5/⁵ 9/5 
Módosítva: 7 éve
1