Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Integrálás

Főoldal » Középiskola » Matematika
547
1/(x*ln(x)) ezt a függvényt kéne integrálni, de nem helyettesítéses integrálással
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kicsit messziről lehet elindulni...
Biztos tanultátok az összetett függvény `bb"deriválását"`. Nézzük meg, mi egy `f(x)` függvény logaritmusának a deriváltja:
`ln(f(x))' = 1/(f(x))·f'(x)`
Amiből felírható visszafelé ez az integrálási szabály:

`int\ (f'(x))/(f(x)) dx = ln f(x) + C`

Ezt sok mindenre lehet használni, pl:
`int (2x)/(x^2+1) dx = ln(x^2+1)+C`
`int\ "ctg"\ x\ dx =int\ (cos\ x)/(sin\ x)\ dx = ln(sin\ x)+C`
`int\ "tg"\ x\ dx = -ln(cos\ x)+C`
stb.

És most is használható:
`int\ 1/(x·ln x) dx=int\ (1//x)/(ln x) dx= ln(ln x) + C`
Módosítva: 7 éve
0