Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
591
Hello. Nagyon szépen kérem, hogy valaki segítsen, mert ha nem lesz kész egyest kapok és már van egy egyesem, nagyon nagy segítség lenne ha valaki megcsinálná. Ezer köszönet! :)

Nyugalmi helyzetből induló személygépkocsi egyenletesen gyorsít. A jármű 50 m utat tesz meg, miközben 36 km/h-ról 54 km/h-ra nő. Mennyi a gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ez jó?
1

A kérdező már maga is rájött, de azért álljon itt a részletes, helyes megoldás. Rögtön két lehetséges utat is mutatok, kezdjük a nehezebbel.

A kezdősebesség `v_0=36 (km)/h=10m/s`. (Az ne zavarjon, hogy a feladat szerint nyugalomból indult a kocsi. Mi akkor kezdjük vizsgálni a mozgást, amikor már 36 km/h-val halad.)

A végsebesség: `v=54 (km)/h=15m/s`.

Két képletet kell tudni az egyenletesen gyorsuló mozgáshoz:

`v=v_0+at`

`s=v_0t+a/2 t^2`

Az első egyenletbe behelyettesítve az értékeket:

`15=10+at`

`t=5/a`

Ezt helyettesítsük be a második egyenletbe:

`50=10*t+a/2 t^2`

`50=10*5/a+a/2*25/a^2`

`50=50/a+25/(2a)`

`50a=50+25/2`

`a=(50+25/2)/50=1.25 m/s^2`





A második megoldás még egyszerűbb, ehhez nézd a mellékelt ábrát. A sebesség-idő grafikon alatti terület megadja a megtett utat. Vagyis a pirossal vonalkázott rész területe 50. Ez a terület egy téglalapból és egy háromszögből áll:

`10*t+(5*t)/2=50`

`t=4 s`

Vagyis 4 másodperc alatt gyorsult 10-ről 15 m/s sebességre, tehát a gyorsulás `a=5/4=1.25m/s^2`.
1