Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek, segítsetek!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
523
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a)

Végezzük el a nevező gyöktelenítését:

`1/(sqrt(n^3)-sqrt(n^3+1))``=``(sqrt(n^3)+sqrt(n^3+1))/((sqrt(n^3)-sqrt(n^3+1))(sqrt(n^3)+sqrt(n^3+1)))``=``(sqrt(n^3)+sqrt(n^3+1))/(n^3-(n^3+1))``=``-(sqrt(n^3)+sqrt(n^3+1))`

Erről pedig már jól látszik, hogy `-infty`-hez tart.



b)

`((5n-2)/(5n))^n``=``(1-2/(5n))^n``=``(1+1/(-5/2n))^n`

Hajtsunk végre egy változócserét, legyen `m=-5/2n`, azaz `n=-2/5m`:

`(1+1/m)^(-2/5m)``=``[(1+1/m)^m]^(-2/5)`

Azt biztos tudod, hogy `(1+1/m)^m ->e`, ha `m -> \pm \infty`. Tehát a határérték `e^(-2/5)=1/root5(e^2)`.
Módosítva: 7 éve
0