Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
635
Zn reagál sósavval miközben Zncl és H keletkezik.Tudva azt hogy 2 mol H keletkezett
Határozd meg:
a.) A keletkezett H mennyiségét grammban
b.) A keletkezett ZnCl2 mennyiségét molban és gramban kifejezve
c.) A reakciókhoz szükséges Zn mennyiségét molban és gramban kifejezve
d.) A reakciókhoz szükséges 20%-os HCl oldat mennyiségét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A hidrogén önmagában úgy mint `H` nincs a természetben, csak kétatomos gázként: `H_2`. Ezért úgy kell felírni a reakciót, hogy ne `H`, hanem `H_2` legyen benne, és persze mindkét oldalon az atomok száma kijöjjön.
`Zn + 2HCl = ZnCl_2 + H_2`
Ebből látszik, 1 mol `H_2` keletkezik 1 mol cink hatására, stb. Mivel most 2 mol `H_2` lett, mindennek a duplája kellett.

a) 1 mol `H_2` tömege 2 gramm, 2 molé 4 gramm.

b) 1 mol `ZnCl_2` tömege:
`Zn` relatív atomtömege 65, `Cl` relatív atomtömege 35,5.
65+2·35,5 = 136
Vagyis 1 mol `ZnCl_2` tömege 136 gramm.
Mivel 2 mol keletkezik, a tömege 272 gramm.

c) 2 mol `Zn` kell a reakcióhoz.
Annak tömege 2·65 = 130 gramm.

d) A reakcióhoz kell 2·2 mol `HCl`.
1 mol `HCl` tőmege 1+35,5 = 36,5 gramm, 4 mol tömege pedig ... számold ki.
A 20%-os oldat tömegének a 20%-a ez a kiszámolt tömeg. 20% azt jelenti, hogy `(20)/(100)` vagyis `1/5`. Ezért ennek az 5-szöröse a sósav oldat tömege. Számold ki ezt is.
0