Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek, segítsetek!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1483
Határozza meg az alábbi függvény grafikonjához tartozó, x0=1 abszcisszájú pontjára illeszkedő érintő egyenletét! f(x)=x/(1-2x)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`f(x)=x/(1-2x)`
`y_0=f(x_0)=f(1)=-1`
A függvény meredeksége:
`f'(x) = (x'·(1-2x)-x·(1-2x)')/(1-2x)^2=(1-2x+2x)/(1-2x)^2=1/(1-2x)^2`
Az `x_0` pontban a derivált értéke `f'(1)=1/(1-2·1)^2=1`
Tehát `m=1` a meredekség.

Az egyenes egyenlete:
`(y-y_0)/(x-x_0)=m`
ez most:
`(y-(-1))/(x-1)=1`
`y=x-2`
0