Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben tud valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
560
Ez nekem már magas.
Nem tudom levezetni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt tudjuk, hogy a cos(x) függvény értékkészlete a [-1;1] intervallum (tehát ezeket veszi fel értéknek), ezt nem bővíti (esetleg szűkítheti) a függvényen belüli műveletek. Arra nem nehéz rájönni, hogy a cos²(x) függvény értékkészlete a [0;1] intervallum lesz, ez pedig 2-vel szorozva a [0;2] intervallumot eredményezi. Tehát a bal oldal értékei ezen intervallumon helyezkednek el, és ha megoldást akarunk találni, akkor ugyanezt a jobb oldalnak is produkálnia kell, tehát teljesülnie kell annak, hogy

0 ≤ 3x+3-x ≤ 2

Nyilvánvaló okokból az első egyenlőtlenség teljesülni fog, így a másodikra koncentráljunk;

3x+3-x ≤ 2 | tudjuk, hogy 3-x = 1/3x

3x + 1/3x ≤ 2 | a jobb áttekinthetőség kedvéért legyen 3x=t

t + 1/t ≤ 2 | szorzunk t-vel, t>0, így marad a reláció
t² + 1 ≤ 2t | kivonunk 2t-t
t² -2t + 1 ≤0 | érdemes észrevenni, hogy a bal oldal átírható (t-1)² alakra (ha ezt nem látnánk, akkor a gyökökből felírt gyöktényezős alak is ezt eredményezné)

(t-1)² ≤ 0, ennek pedig érthető okokból csak t=1 lesz a megoldása.

Mivel t=3x, ezért 1=3x, amire x=0 adódik, tehát x értéke csak 0 lehet.

Ennek fényében a következő egyenletet kapjuk:

2*cos²(3y/6) = 2

Ennek megoldása már nem fog gondot okozni.
Módosítva: 7 éve
0