Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki aki a matekhoz ért!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1962
Sziasztok!
Valaki segítsen!
Ezt a házit adta fel, pedig nem is vettük
Ezt hogy kell?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Csak én nem értem?
0

a,3
b,0.33.....
c,2.25
D,6
e,-
f,10000
Nem biztos de ha jól értelmeztem a feladatot akkor ennek jónak kell lennie
Módosítva: 7 éve
0

9Tehát az a kérdés, hogy a második számot mennyivel kell megszorozni, hogy az első számot kapjuk.

Általánosságban hogy tudjuk ezt megkapni? Vegyünk egy pár egyszerűbb példát;

A 15 a 3-nak 5-szöröse, mert 3*5=15
A 20 az 5-nek 4-szerese, mert 5*4=20
A 19 az 1-nek 19-szerese, mert 1*19=19

Hogyan lehet megtudni. Ezek egyszerűek voltak, ránézésre meg lehet mondani. Azonban ha azt kérdezem, hogy a 672 a 16-nak hányszorosa, azt már nem tudjuk ránézésre megmondani, de mégis ki tudjuk számolni. Vegyük észre a fenti esetekben a következőt;

15:3=5
20:5=4
19:1=19

Tehát azt, hogy hányszorosa, úgy kapjuk meg, hogy elosztjuk vele a számot, így a 672-nek a 16 672:16=42-szerese, és valóban; 16*42=672.

Ez minden esetben működik (leszámítva a 0-t). Ennek fényében nézzük a feladatot;

a) 9:3=3, 3-szorosa.
b) 3:9 = 3/9 = 1/3, 1/3-szorosa
c) 9:4=9/4=2,25, 9/4-szerese, ami 2,25-szorosnak is megfelel
d) 9:1,5=6, 6-szorosa
e) (3/4):(4/5) = (3/4)*(5/4) = 15/16, 15/16-szorosa
f) 100:0,01=10.000, 10.000-szerese.
1