Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
484
Egy edényben 60 liter 15⁰C hideg viz van.Hány liter 90⁰ C vizet kell tölteni hogy 50⁰C legyen a viz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Egy `c` fajhőjű, `m` tömegű anyag `\Delta T` hőmérsékletváltozásához `Q=c*m*\Delta T` hőmennyiség szükséges. Így tehát a 60 liter 15°C-os víz 50°C-ra melegítéséhez `c*60\text{kg}*35\text{°C}` hő szükséges. Hasonlóan, az `m` tömegű, 90°C-os víz 50°C-osra hűlése során `c*m*40\text{°C}` hőt ad le. A kezdetben melegebb víz által leadott hő fordítódik a hidegebb felmelegítésére, tehát van egy egyenletünk:

`c*60*35=c*m*40`

`60*35=m*40`

`m=(60*35)/40=52.5 \text{kg}`

Tehát 52,5 liter kell a 90°C-os vízből.
0