Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az érintő egyenlete?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
757
Mi az f(x)=cos(pi^x) függvény x(0)=1/2 pontban húzott érintőjének egyenlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Biztosan `f(x)=cos(pi^x)` a függvény? Szerintem `f(x)=cos(pi x)` lesz az.



A függvényünk `f(x)=cos(pi x)`, ennek keressük az `x=1/2` helyen az érintőjét. Itt a függvény az `f(1/2)=cos(pi/2)=0` értéket veszi fel, tehát az érintő az `(1/2; 0)` ponton fog áthaladni.

A függvény deriváltja `f'(x)=-pi sin(pi x)`, ennek értéke az `x=1/2` helyen `m=f'(1/2)=-pi sin(pi/2)=-pi`, ez lesz az érintő meredeksége.

Tehát keressük azt az `e(x)=-pi x+b` egyenest, amely átmegy az `(1/2; 0)` ponton:

`0=-pi*1/2+b`

Az egyenletet megoldva azt kapjuk, hogy `b=pi/2`, tehát a keresett értintő `e(x)=-pi x+pi/2`.



Ha netán mégis a csúnya `f(x)=cos(pi^x)` függvényről van szó, akkor az érintési pont `(1/2; cos sqrt(pi))`, a derivált `f'(x)=-pi^x sin(pi^x) ln(pi)`, a meredekség `m=-sqrt(pi) ln(pi) sin sqrt(pi)`, a tengelymetszet `b=cos sqrt(pi)+1/2 sqrt(pi) ln(pi) sin sqrt(pi)`.
0