Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgések és hullámok

Főoldal » Középiskola » Fizika
716
Kérhetnék egy kis segítséget a 699-es feladathoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egyrészt az a kérdés, hogy hogyan változik a rugóállandó, ha félbevágjuk a rugót.
Lehet, hogy tanultátok, de könnyű belegondolni is: Ha félbevágjuk, az eredeti nagy rugó olyan, mintha két rövid lenne sorba kötve. A nagy rugóra ha `F` erővel hatunk, `F=k·x` teljesül a megnyúlására (`k` a rugóállandó, lehet, hogy `D`-vel jelöltétek, ugyanaz). A két kicsi rész között is `F` erő kell legyen, mert nyugalomban van minden, az erők eredője 0 kell legyen. A kis rugók rugóállandója `k_2`. Mindkettő `x/2`-vel nyúlik meg, `F=k·x=k_2·x/2` ami akkor lehet, ha `k_2=2k`.

Vagyis a félbevágott rugó rugóállandója megduplázódik.

A rugóra akasztott test rezgésének frekvenciáját is biztos tanultátok:
`f=1/(2π)sqrt(k/m)`
A kis rugónál `k` helyett `2k` van, ezért a frekvencia az eredetinek a `sqrt2`-szerese lesz.
0