Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mechanika házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
634
Valaki megtudná csinálni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzold bele az `F_A` és `F_B` erőket az A és B pontba, mondjuk legyen mindkettő felfelé irányú. Nem biztos, hogy olyan az erő, de ha nem olyan, akkor majd negatívra jön ki az érték.

Aztán két lényeg van:

1) Mivel nyugalomban van minden, az erők eredője nulla. Vagyis a felfelé irányuló erők összege megegyezik a lefelé irányuló erők összegével:
`F_A+F_1+F_B=F_2`
`F_A+1000\ N+F_B=2200\ N`

2) Mivel nyugalomban van minden, nem fordul el egyetlen egy tengely körül sem, ezért a forgatónyomatékok eredője bármilyen kiválasztott tengelyre nézve nulla.
(Azt ugye tudod, hogy egy erő forgatónyomatéka úgy jön ki, hogy az erőt beszorozzuk az erőkar hosszával, vagyis az erő távolságával.)
Mondjuk válasszuk ki az A pontot tengelynek, és írjuk fel arra nézve a forgatónyomatékokat. (Lehetne bármelyik másik pontot is kiválasztani, tök mindegy. Ez a pont azért jó, mert így az egyik ismeretlen erő forgatónyomatékával nem kell számolni, hisz `F_A` távolsága 0, így a forgatónyomatéka 0.)
Szóval az A pontra felírjuk a forgatónyomatékok nulla eredőjét, ami azt jelenti, hogy a felfelé forgató nyomatékok megegyeznek a lefelé forgatóakkal.
`F_1·"0,6"\ m+F_B·("0,6"\ m+"0,45"\ m)=F_2·("0,6"\ m+"0,45"\ m+"0,3"\ m)`
`1000\ N·"0,6"+F_B·"1,05"=2200\ N·"1,35"`

Ebből az egyenletből kijön az `F_B` erő, aztán az első egyenletből az `F_A`. Számold ki őket. Ha valamelyik negatív lesz, akkor az csak annyit jelent, hogy a berajzolt irányhoz képest pont ellenkező irányú az erő, de ez nem baj.
0