Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok számokról, életkorokról

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4998
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 11. Ha a szám kétszeresét elveszem a számjegyek felcserélésével kapott számból, akkor eredményül 7-et kapok. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
'ab' alakú szám ahol a+b=11 'ab'=10a+b

(10b+a)-2(10a+b)=7
10b+a-20a-2b=7
8b-19a=7 mivel a+b=11 a=11-b
8b-19(11-b)=7
8b-209+19b=7
27b=216
b=8 és így a=3 tehát az eredeti szám a 38 volt.
0

x: első számjegy
y: második számjegy
2 jegyű szám értéke 10*x+y
1. x+y=11
10*y+x-2*(10*x+y)=7
2. 8*y-19*x=7
1. egyenletből y=11-x, ezt behelyettesítve a második egyenletbe:
8(11-x)-19*x=7
88-8*x-19*x=7
x=3 y=8 Azaz a kétjegyű szám 38
0