Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia2

Főoldal » Középiskola » Kémia
624
100g 4,00 m/m%-os NaOH oldatot valamely egyértékű sav 12,60 m/m%-os oldatával közömbösítettük. A reakció lejátszódása után az oldat a keletkező sóra nézve 5,67 m/m%-os. számítsuk ki a közömbösítéshez használt sav moláris tömegét. Melyik ez a sav?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Van 4 gramm `NaOH` és `x·"0,126"` gramm `HX` sav. (Ami `x` gramm oldat)
Lesz belőle `x+100` gramm sóoldat, amiből a `NaX` só tömege `(x+100)·"0,0567"` gramm.

`M_r(NaOH)=23+17`
Ami 40, vagyis éppen 0,1 mol NaOH van a reakcióban, ami 0,1 mol HX-szel reagál.
`M_r(X)=y` egyelőre ismeretlen
`M_r(HX)=1+y`
`M_r(NaX)=23+y`

Kezdeti anyagok:
A `Na` tömege a lúgban: `4\ g·(23)/(23+17)="2,3"\ g`
Az `X` tömege a savban: `x·"0,126"·y/(1+y)`

Végső anyagok:
A `Na` tömege a sóban: `(x+100)·"0,0567"·(23)/(23+y)`
Az `X` tömege a sóban: `(x+100)·"0,0567"·(y)/(23+y)`

Ezekből 2 egyenletet lehet felírni:
`(x+100)·"0,0567"·(23)/(23+y) = "2,3"`
`(x+100)·"0,0567"·(y)/(23+y) = x·"0,126"·y/(1+y)`
Ebből kell kifejezni `y`-t.

Az első egyenletből:
`(x+100)·"0,0567" = (23+y)/(10)`
A másodikba:
`(23+y)/(10)·(y)/(23+y) = x·"0,126"·y/(1+y)`
`(1+y)/("1,26")=x`
Ezt vissza az elsőbe:
`((1+y)/("1,26")+100)·"0,0567" = (23+y)/(10)`
egyre rondább...
`(1+y+126)·"0,0567" = "0,126"·(23+y)`
`"0,0567"y+"7,2" = "0,126"y+"2,898"`
`"4,302"="0,0693"y`
`y="62,078"`

Tudjuk, hogy a `HNO_3` salétromsav egyértékű sav, és `M_r(NO_3)=62`, erről van tehát szó.
`X=NO_3`
Ja, a sav moláris tömege volt a kérdés, az persze 63.
Módosítva: 7 éve
1