Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1638
Vezesd le kérlek!! Nagyon fontos lenne! Lépésről lépésre! Köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
Etanol égése: `C_2H_5OH + 3O_2 = 2CO_2 + 3H_2O`
Aceton égése: `(CH_3)_2CO + 4O_2 = 3CO_2 + 3H_2O`
b)
`M_r(CO_2)=44`
`M_r(H_2O)=18`
Mondjuk lett `x` mol `CO_2` és `y` mol `H_2O`
Össztömeg: `44x+18y="31,22"`
Az anyagmennyiség arány: `x : y = 3 : 4`, vagyis `x/y=3/4` vagyis `4x=3y`
Meg kell oldani az egyenletrendszert. Mondjuk most egyszerű úgy, hogy `44x=33y`
`33y+18y="31,22"`
`y="31,22"/(51)`
`y = "0,612"\ mol`
`x = (3y)/4="0,459"\ mol`
c)
Mondjuk volt `e` mol etanol és `a` mol aceton, abból lett `2e+3a` mol `CO_2` és `3e+3a` mol `H_2O`:
`2e+3a = "0,459"`
`3e+3a = "0,612"`
Ezt is meg kell oldani. Mondjuk vonjuk ki a másodikból az elsőt:
`e = "0,612"-"0,459"="0,153"` mol
`3a="0,459"-2e="0,153"`
`a="0,051"` mol
A tömeget ebből már ki lehet számolni, csak az etanol meg az aceton molekulatömege kell hozzá. Vagy csinálhatjuk azt is, hogy a 31,22 grammból kivonjuk a `3e+4a` mennyiségű oxigént:
`3e+4a="0,663"` mol `O_2` tömege `"0,663"·32="21,22"` gramm
Ezt kell levonni 31,22-ből, marad 10 gramm.
0