Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
743
Segitséget szerenék kérni a 5,6,7-es feladatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
5)
a) Arra kell figyelni, hogy a zárójel előtti negatív előjel a zárójelen belüli összeadás, kivonás jeleket megcseréli!
43+(5-12)-(3-21+12)=43+5-12-3+21-12=42
b) A zárójel előtti osztás a zárójelen belüli szorzás, osztás felcserélődnek!
88:(28*11:7)*(15*16:24)=88:28:11*7*15*16:24=20
c) A zárójel előtti szorzás, osztás a zárójelen belüli tagokra egyaránt vonatkozik!
9*(111-20)-(23+2)*10=9*111-9*20-23*10-2*10=569
6)
a) 5ⁿ=625 => 5ⁿ=5⁴ => n=4
b) n⁴=1296 => n⁴=6⁴ => n=6
c) (n+1/2):3=-5/3 => n+1/2=-5 => n=-11/2
d) n*0,23-11,5=11,5 => n*0,23=23 => n=23/0,23 => n=100
7)
a) 28*(2/3)*(3/7)=(28*2*3)/(3*7)=168/21=8
28*(3/7)*(2/3)=(28*3*2)/(7*3)=168/21=8
b) 18*(5/6)*(2/3)=(18*5*2)/(6*3)=180/18=10
18*(5/3)*(1/2)=(18*5*1)/(3*2)=90/6=15
c) 23*(4/10)*2,5=(23*4*2,5)/10=230/10=23
23*0,7*(10/7)=23*(7/10)*(10/7)=23
0