Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pizzásdoboz felszíne (térgeometria)

Főoldal » Középiskola » Matematika
660
Sziasztok!

Egy szabályos háromszög alakú pizzásdoboznak kellene kiszámolni a felszínét.
Adatok:
Pizza átmérője: 32cm
r=16cm
A doboz magassága: 3 cm

Köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, Térgeometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
JAVÍTÁS: a doboz mélysége a 3cm.
0

Rajzoltam egy ábrát.
Úgy értelmeztem a feladatot, hogy kerek pizzát teszünk a dobozba.
Az ábrán a következő dolgokat lehet leolvasni:
EBD szög 30° (hiszen az egyenlő oldalú háromszögben mind a három nevezetes egyenes [magasság, oldalfelező merőleges, szögfelező] egybe esik), EBD háromszög derékszögű, ahol EB szakasz a/2.
Ezt a szakaszt a következőképpen számíthatjuk ki: Ismerjük az egyik befogót és keressük a másik befogót. Sejthetjük, hogy itt a tangens szögfüggvényt kell használni.
tg30°=DE/EB => DE=16, hiszen az a pizza sugara.
tg(30°)=16/EB => EB=16/tg(30°) EB=27,71 (cm). Ebből már kiszámolható az egyenlő oldalú háromszög a-val jelölt oldala: a=55,43 (cm)!
Innen már kiszámolható az egyenlő oldalú háromszög területe:
Tháromszög=a*b*sinγ/2, ahol a és b a háromszög oldala, míg γ szög a közbezárt szöget jelenti.
Tháromszög=55,43²*sin(60°)/2 => Tháromszög=2660,43/2=1330,22 (cm²)
A feladatból nem derül ki, de gyanítom, hogy egy 0 kiterjedésű papírból van a dobozunk.
A felszín kiszámítása a következő dolgokból tevődik össze: a két egyenlő oldalú háromszög területe (teteje és alja), valamint a három oldal területe!
A háromszögek területét fentebb számoltuk ki. Az oldal a következőkből számolható: téglalap alapú oldalak egyik oldala 55,43 cm a másik oldala 3 cm (magasság=mélység).
Oldal területe 55,43*3=166,28 (cm²), mivel ebből három van, így összesen 3*166,28=498,83 (cm²).
A pizzás doboz teljes felszíne: 2*1330,22+498,83=3159,26 (cm²)=31,5926 (dm²)=0,315926 (m²)
Módosítva: 7 éve
1