Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány olyan legfeljebb háromjegyű szám van, amely az 5, 6, 7 számok közül pontosan kettővel osztható?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1159
Hány olyan legfeljebb háromjegyű szám van, amely az 5, 6, 7 számok közül pontosan kettővel osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Döntsük el, hogy milyen számokat kell vizsgálni:
Az egyjegyűek közül lehet bármelyik jó? Nem, hiszen nincs olyan egyjegyű, aminek a fenti számok közül bármelyik kettő egyszerre osztója lenne.
Mivel két- és háromjegyű számok lehetnek csak, így a legnagyobb szám ugye a 999.
Mivel az 5, 6, 7 páronként relatív prímek (értsd legnagyobb közös osztójuk 1), ezért a következő szabályokat kéne felállítani:
Milyen számok oszthatók 30-cal (5*6), 35-tel (5*7) és 42-vel (6*7)?
1000 alatti 30-cal osztható számok száma: 1000/30=33 csak az egész része érdekel.
1000 alatti 35-tel osztható számok száma: 1000/35=28
1000 alatti 42-vel osztható számok száma: 1000/42=23
Így összesen 33+28+23=84
Igen ám, de ebben a számba beleszámoltuk, azokat a számokat is, amelyek mindhárom számmal oszthatók! Az ilyen számok 210-zel oszthatók (5*6*7=210). Darabszámuk: 1000/210=4. Mivel ezt mindhárom csoportban számoltuk ezért ezt a 3-szor kell venni és levonni a 84-ből
84-12=72. Tehát 72 olyan szám van, amely legfeljebb három jegyű és a három osztóból pontosan kettővel osztható!
Módosítva: 7 éve
1