Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
988
Egy 400g tömegű 80⁰C hőmérsékltű réztárgyat 600g vizet tartalmazo zárt edénybe teszünk.A hőmérséklet kiegyenlitődés után 30⁰ C- on áll meg a hőmérő higanyszála .Mennyi volt a viz kezdeti hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Ehhez csak annyit kell tudni, hogy `c` fajhőjű, `m` tömegű anyag `\Delta T` fokos hőmérsékletváltozásához `Q=c*m*\Delta T` hőmennyiség szükséges. Most a réz által leadott hő adódik át a víznek:

`c_{\text{réz}}*m_{\text{réz}}*(T_{\text{réz}}-T_{\text{közös}})=c_{\text{víz}}*m_{\text{víz}}*(T_{\text{közös}}-T_{\text{víz}})`

Kifejezve ebből a víz kezdeti hőmérsékletét:

`T_{\text{víz}}=T_{\text{közös}}-(c_{\text{réz}}*m_{\text{réz}})/(c_{\text{víz}}*m_{\text{víz}})*(T_{\text{réz}}-T_{\text{közös}})`

A Wikipédia szerint a réz fajhője `c_{\text{réz}}=385 \text{J}/\text(kg°C)`, a vízé pedig `c_{\text{víz}}=4200 \text{J}/\text(kg°C)`. Behelyettesítve ezeket:

`T_{\text{víz}}=30-(385*0.4)/(4200*0.6)*(80-30)~~26.9\text{°C}`
0