Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
566
Most kezdtük el venni ezt az anyagot és az 1.feladat nem megy...kérlek segítsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1 elektronvolt kb. `1.602*10^(-19)` joule energiának felel meg, ezt érdemes fejből is tudni (ez a számérték megegyezik az elemi töltéssel).

Nézzük meg, hogy lehet ezt levezetni. Tegyük fel, hogy a két pont között `U` feszültség és `d` távolság van. Ekkor az elektromos térerősség `E=U/d`. Ha az elektron töltése `q`, akkor `F=Eq=(Uq)/d` erő hat rá. Ez az állandó erő `d` távolságig gyorsítja az elektront, vagyis eközben `W=Fd` munkát végez, ez fedezi az elektron mozgási energiáját. Behelyettesítve:

`W=Fd=(Uq)/d d=Uq`

Vagyis az elektron mozgási energiája a feszültség és az elemi töltés szorzata. Amikor a feszültség `U=1V`, akkor az energia számétéke megegyezik a `q` elemi töltésével.
1