Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
4858
Határozza meg az 5cm sugarú körbe írt szabályos háromszög oldalainak hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög köré írt kör sugara kifejezhető bármely oldal hossza és az oldallal szemközti szög segítségével:

`R=a/(2sin\alpha)`

Most `a`-t keressük, `R` ismert, és szabályos háromszögről lévén szó, `\alpha=60°`, tehát:

`a=2Rsin\alpha``=``2Rsin60°``=``2Rsqrt(3)/2``=``R*sqrt(3)``=``5*sqrt(3)~~8.66cm`
0