Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10.-es Matematika.

Főoldal » Középiskola » Matematika
485
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, körív, házi, nehéz, fok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.)
A körcikk ívét kérdezi a feladat. Az ábráról minden adatot le lehet olvasni!
r=6370 km
α=78,5°-51,1°=27,4°
i=α*r*π/180° => i=27,4°*6370*π/180°=3046 (km)
Így a két város között több, mint 3000 km a távolság. :)

3.)a)
Itt is az előző képletet kell használni.
i=α*r*π/180°
r=3 m
α=120°
i=120°*3*π/180 => i=6,28 (m)
Így a sátorunk kerülete 6,28 m lesz.
b)
A kör kerületét a következő képlettel lehet kiszámolni: Kkör=2*π*r
Az előbb számoltuk ki a kör kerületét:
6,28=2*π*r osztok 2-vel, osztok π-vel
r=6,28/(2*π) => r=1 (m) Így már válaszolhatunk a kérdésre. 1 méter lesz a sátorunk sugara (2 méter az átmérője.
c)
Az ábrán látszik egy derékszögű háromszög. Az egyik befogója r (előző feladatból kiderült, hogy 1 méter), az átfogója 3 méter.
Keressük a derékszögű háromszög másik befogóját.
Legegyszerűbb, ha használjuk a Pitagorasz tételt.
3²=1²+m²
9-1=m²
m= 8 =2,83 (m)
Tehát a sátorunkba egész kényelmesen el tudunk férni, mivel a magassága 2,83 méter. :)
0