Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség! Tud valaki segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1022
Ha valaki ért a matekhoz az segítene?
Ezt kaptuk házainak, és nem tudom megoldani. Pls segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
82) a)
Ha tudod, hogy 1 óra hány pert, illetve 1 perc hány óra, akkor a feladatot már meg is oldottuk.
Tehát 1 óra ugye 60 perc. => 1h=60m (h=
A fenti egyenletből már könnyű kiszámolni, hogy hány óra egy perc.
1h=60m mindkét oldalt osztom 60-nal
1/60h=1m
Ebből már a többit is ki tudod számolni, hiszen 10 perc a fenti egyenlet 10szerese!
10/60h=10m => 1/6h=10m
15/60h=15m => 1/4h=15m (ezért is mondjuk a 15 percre, hogy negyed óra!)
18/60h=18m => 3/10h=18m
150/60h=150m => 2,5h=150m (hiszen 2 óra 120 perc, félóra 30perc)!

b)
Visszatérve a legelső összefüggésre:
1h=60m
Ha az óra negyedét veszem, akkor a másik oldal negyedét is vennem kell.
1/4h=60/4m => 1/4h=15m
Ha a negyedórát 3-szor veszem, akkor a perc oldalt is annyiszor kell venni!
3/4h=3*60/4m => 3/4h=45m
5/4h=5*60/4m => 5/4h=75m (1,25h)
1/3h=60/3m => 1/3h=20m
3/5h=3*60/5m => 3/5h=36m (hiszen 1/5h=12m)
2 egész és 5/6h => hozzuk közös nevezőre 17/6h => 17/6h=17*60/6m => 17/6h=170m (ezt számolhattuk volna így is: 2h=120m, 5/6h=5*60/6=50m => 170m)
3egész és 2/5h => 3h=3*60m 2/5h=2*60/5m=24m => 180m+24m=204m
0

84)
Figyeld meg, hogy hogy szól a kérdés.
Mi minek a hányad része.
A törtünk úgy fog kinézni, hogy (hányad része)/(minek)!
Így az első kérdésre a válasz: 400/500=>4/5 része Anna pénze Benőének!
Második kérdésre a válasz: 500/400=> 5/4 része Benő pénze Annáénak!
Összesen a kettőjüknek 900 Ft-ja van.
Így 400/900 => 4/9 része Anna pénze az összes vagyonnak!
Benő: 500/900 => 5/9 része Benő pénze az összes vagyonnak!
0