Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem tudok hozzá kezdeni.

Főoldal » Középiskola » Fizika
584
Röviden, fizikából beadandót kell írnunk, és ezeket kiszámolnunk A baj, hogy egyikhez sem tudok hozzá kezdeni, szóval nagyon hálás lennék ha valaki segítene ebben. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM SZÉPEN!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Az elektromos mező által végzett munka a feszültség és a töltés szorzata: `W=UQ`. Innen `Q=W/U`.



2. A Coulomb-törvényt kell használni: `F=1/(4 \pi \epsilon_0) (Q_1Q_2)/d^2`. Most `Q_1=Q_2=Q`, tehát `F=1/(4 \pi \epsilon_0) (Q^2)/d^2`. Kifejezve a távolságot `d=Q sqrt(1/(4 \pi \epsilon_0 F))`. A vákuum permittivitása `\epsilon_0~~8.85*10^(-12) C^2/(Nm^2)`.



3. Megint a Coulomb-törvényt kell használni, csak most a közeg nem vákuum, így a permittivitás `\epsilon_0` helyett `\epsilon_0 \epsilon_r`. Az erő tehát `F=1/(4 \pi \epsilon_0 \epsilon_r) (Q_1Q_2)/d^2`. A töltések ellentétes előjelűek, tehát vonzzák egymást.



4. Ponttöltéstől `d` távolságban a térerősség `E=1/(4 \pi \epsilon_0) Q/d^2`. Ebből a töltés: `Q=4 \pi \epsilon_0 E d^2`.



5. Az előző feladatban használt formulával ki tudod számolni, hogy az egyik és a másik töltés külön-külön mekkora térerősséget generál a felezőpontban, azaz `d=25cm` távolságra. (Nyilván ugyanakkorát, mivel a töltések nagysága megegyezik). Mivel a töltések ellentétes előjelűek, az erővonalak a két töltés között azonos irányúak, tehát a két mennyiség összeadódik. Az erővonalkép elképzeléséhez segítséget nyújt az alábbi ábra:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/VFPt_charges_plus_minus_thumb.svg

(Ha a töltések azonos nagyságúak és azonos előjelűek lennének, akkor a felezőpontban a térerősség nulla lenne.)
0