Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
591
4124 feladat b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mértani sorozat, tehát mindig `q`-val kell szorozni, hogy a következő taghoz eljussunk:
`a_1+q·a_1+q^2·a_1=56`
`q·a_1=16`
------
Emelj ki `a_1`-et:
`a_1(1+q+q^2)=56`
és ezt oszd el a második egyenlettel:
`(a_1(1+q+q^2))/(a_1·q)=(56)/(16)`
`(1+q+q^2)/(q)=(56)/(16)`
`16·(1+q+q^2)=56·q`
Oldd meg a másodfokú egyenletet, kijön belőle `q`-ra két érték is, mindkettő jó. Aztán a második egyenlettel kijön abból `a_1` is.
0