Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet diszkrimináns

Főoldal » Középiskola » Matematika
674
Kedves olvasó(k)!
Elmagyarázná nekem,hogy hogyan kell megoldani az a, és e, feladatot?
Nagyon szépen köszönöm!
•Képet fűztem ide. 2 képet küldtem,hogy megmutassam órán is milyen fajta feladatot írtunk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, másodfokú, diszkrimináns
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kétféleképpen is lehet szorzattá alakítani.

1) Teljes négyzetté alakítással.
Ennél a módszernél jól kell tudnod a nevezetes szorzatokat, amiket nemrég tanultatok. (Olyanokat, hogy `(a+b)^2=a^2+2ab+b^2` valamint `(a+b)(a-b)=a^2-b^2`) Visszafelé is fel kell ismerni őket.

`x^2+x-6`
Ennek az eleje (első két tag) hasonlít erre: `(x+1/2)^2`
ugyanis `(x+1/2)^2=x^2+x+1/4`
Ha ebből levonjuk az utolsó tagot (`1/4`), akkor pont a keresett kifejezés elő két tagját kapjuk.
vagyis `x^2+x-6=((x+1/2)^2-1/4)-6=(x+1/2)^2-(25)/4`
`=(x+1/2)^2-(5/2)^2`
Ami pedig olyan, mint a másik nevezetes szorzat: `a^2-b^2=(a+b)(a-b)`
`=((x+1/2)-(5/2))((x+1/2)+(5/2))`
`=(x-2)(x+3)`

Kész.

A másik módszer:
2. Másodfokú megoldóképlet.
Ehhez a megoldóképletet kell ismerni, de ezt alapban csak akkor könnyű használni, ha az `x 2` nincs szorozva semmivel. Az a) és e) ilyenek, de az i) már nem. Szóval az a) és e)-nél lehet könnyen használni ezt a módszert is. Az i)-nél is lehet, de először át kell alakítani a kifejezést, azt most hagyjuk.

Ennél a módszernél meg kell oldani ezt az egyenlete:
`x^2+x-6=0`
Simán fel kell írni a megoldóképlettel (amit álmodból felébresztve is kell tudni) a megoldást:
`x_ (12)=(-b +- sqrt(b^2-4·a·c))/(2·a)=(-1 +- sqrt(1^2-4·1·(-6)))/(2·1)=(-1 +- sqrt(25))/(2)`
`x_1=2`
`x_2=-3`

Aztán a szorzat ez lesz: `(x-x_1)(x-x_2)`
ami most `(x-2)(x+3)`
Kész.

Persze ugyanaz jött ki mindkét módszerrel.

Az e)-t csináld meg hasonlóan a második módszerrel, de gyakorlásképpen megcsinálhatod az elsővel is.
0