Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan, kettő rövid kérdés, levezetéssel, köszi!

Főoldal » Középiskola » Fizika
2448
1.) Mekkora a 10 dm3 térfogatú, 18 °C hőmérsékletű víz térfogatváltozása, ha 80 °C hőmérsékletre melegítjük fel? (β = 1,3·10-4 1/°C)
2.) A szobahőmérsékletű (18 °C) higany térfogata 300 cm3 Mekkora hőmérsékleten lesz a higany térfogata 2%-kal nagyobb?
(βHg = 1,81·10-4 1/°C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezt a képletet kell megtanulni:
`ΔV = β·V·ΔT`
Vagyis ha a térfogatot (`V`) megszorozzuk a hőmérsékletváltozással (`ΔT`) és a hőtágulási együtthatóval (`β`), megkapjuk a térfogatváltozást (`ΔV`).

A `β` mértékegységét használhatod puskának: `1/(°C)`. Vagyis ha megszorozzuk a hőmérséklet-változással (`°C`), akkor még csak 1 lesz belőle. Meg kell még szorozni a térfogattal is (`dm^3, cm^3`, liter, bármi), hogy a térfogatváltozás mértékegysége jöjjön ki.

Abba is belegondolhatsz, hogy minél nagyobb a térfogat, annál nagyobb lesz a térfogatváltozás is. Aztán minél nagyobb a hőmérsékletváltozás, annál nagyobb lesz a térfogatváltozás. Szóval mindent össze kell szorozni ezzel a `β` tényezővel.

1)
`V=10\ dm^3`
`ΔΤ=80\ °C - 18\ °C=62\ °C`
Szorozd be ezt mindet a `β`-val.

2)
`V=300\ cm^3`
2%-kal lesz több, az ennyi: `ΔV=V·2%=V·2/(100)=...`
Ezeket mind helyettesítsd be a képletbe (`β`-t is persze), egyedül a `ΔT` lesz ismeretlen, számold ki.
1