Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás

Főoldal » Középiskola » Matematika
575
A 2-es feladat f, g, h részt magyarázza el valaki, legyen szíves.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Hatvány matek kitevő alap alak érték
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2)f)
((32³*625²)/128⁴)*(64⁵/25⁶)=(((2⁵)³*(5⁴)²)/(2⁷)⁴)*((2⁶)⁵/(5²)⁶)=((2¹⁵*5⁸)/2²⁸)*(2³⁰/5¹²)=2(15-28+30)*5(8-12)=2¹⁷/5⁴ vagy 2¹³*(2/5)⁴=209,7125
Itt a hatványozás alap tételeit kell használni aⁿ*a ⁱ=a(n+i); (aⁿ)ⁱ=a(n*i), illetve aⁿ/bⁿ=(a/b)ⁿ
g)
(2*3²+5)²=(18+5)²=23²=529
h)
(3*2⁴+1)⁴/(7³)³=?
(3*2⁴+1)=49
(7³)³=7(3*3)==7⁹=7*49⁴
Így a számláló 49⁴, nevező 7*49⁴, ezért a végeredmény 1/7
1