Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények, értelmezési tartomány

Főoldal » Általános iskola » Matematika
683
A 206)-os feladathoz kéne segítség, mert nem nagyon értem azt, hogy mi az az érték tartomány, a választ előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Értelmezési tartomány:
Ennek a halmaznak az elemeit helyettesítheted be a függvényedbe.
Esetünkben:
f(x) = -x + 3

a,
ÉT = { természetes számok }
Az f(x) függvénybe csak természetes számokat helyettesíthetsz be,
pl. f(0) = 0 + 3
f(1) = -1 + 3
f(10) = -10 + 3 stb..

Ekkor az értékkészleted az egész számok halmaza lesz, ugyanis a függvény felvehet negatív értékekeket is.
1

b,

ÉT = { -3 ≤ x ≤ 3 }
Ekkor x helyére a -3 és 3 közötti (vagy azokkal egyenlő) számokat írhatod be.

Ekkor a függvényed az alábbi értékeket veheti fel pl.:
f(-3) = -(-3) + 3 = 6
f(-2) = -(-2) + 3 = 5
f(0) = 0 + 3 = 3
f(1) = -1 + 3 = 2
..
f(3) = -3 + 3 = 0

Tehát az értékkészleted: [0, 6]
1