Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika - LKKT

Főoldal » Középiskola » Matematika
757
[x;16]=48
X-nek és 16-nak a legkisebb közös többszöröse 48. Hogyan tudom kiszámolni hogy mennyi az x?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nézzük meg a két megadott szám prímtényezős felbontását:
`16=2^4`
`48=3*2^4`

A legkisebb közös többszörös úgy kapható meg a prímtényezős felbontásokból, hogy vesszük az összes tényezőt az előforduló legmagasabb hatványon. Vagyis keressük azokat az `x` számokat, amelyeknek a prímtényezős felbontásában szerepel egy 3-as és legfeljebb négy 2-es. Öt ilyen szám van, ezek az alábbiak:
`x_1=3`
`x_2=3*2=6`
`x_3=3*2^2=12`
`x_4=3*2^3=24`
`x_5=3*2^4=48`
0