Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
778
4156 a
Tagja-e a sorozatnak a 108
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Elfelejtettél képet csatolni, így csak tippelni tudok, hogy igen tagja :p
0

Csatoltam képet
0

a₃=18 => a₄=a₃*q => a₅=a₃*q² => ... => a₂₀=a₃*q¹⁷
a₂₀=120 => a₃*q¹⁷=120 => 18*q¹⁷=120 => q¹⁷=20/3 => q=¹⁷ 20/3 =~1,118...
Most már tudjuk, hogy mekkora a q!
De az a kérdés, hogy van-e olyan egész szám, amire igaz: a₃*qⁿ=108? a₃-t és q ismerjük:
18*(¹⁷ 20/3 )ⁿ=108
(¹⁷ 20/3 )ⁿ=6
(20/3)(n/17)=6
A logaritmust felhasználva:
log(20/3)6=n/17
n/17=0,9444...
n=16,05... mivel ez sajnos nem egész szám, így az előző válaszomat javítom! 108 nem eleme az adott mértani sorozatnak.
0