Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
808
Mértani sorozat .
Számítsuk ki az egyes sorozatok első tagját és hányadosát
4124.a feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4124
a)
I. a₁+a₂=15
II. a₃+a₄=60
I. a₁+a₁*q=15 => a₁*(1+q)=15
II. a₁*q²+a₁*q³=60 => a₁*q²*(1+q)=60
II-t osztom I-gyel:
a₁*q²*(1+q)/(a₁*(1/q))=60/15 azért tehetem meg, mert a₁≠0 (ha az lenne, akkor a mértani sorozat összes eleme 0 lenne, és q≠0!
q²=4
q₁=2, q₂=-2
I-be visszahelyettesítve:
q₁=2 => a₁*(1+2)=15 => a₁=5
q₂=-2 => a₁*(1-2)=15 => a₁=-15
A mértani sorozatok:
I. a₁=5; a₂=10, a₃=20, a₄=40 stb...
II. a₁=-15; a₂=30; a₃=-60; a₄=120 stb...


Módosítva: 7 éve
0