Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, összetételszámítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
597
Adja meg annak az oldatnak az összetételét tömegkoncentráció egységben, amelyet úgy készítünk, hogy egy 100,0 cm3 térfogatú mérőlombikba 43,16 cm3 1-propilalkoholt (CH3CH2CH2OH) mérünk be, majd vízzel jelre töltjük? Mr(CH3CH2CH2OH)=60,10; Mr(H2O)=18,02; ρoldat=0,9348 g/cm3;és ρ(CH3CH2CH2OH)=0,8034 g/cm3;
Hogyan tudom ezt kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
összetételszámítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A tömegkoncentráció az oldott anyag tömegének és az oldat térfogatának a hányadosa. Szokásos mértékegysége g/dm³
A 43,16 cm³ alkohol tömegét ki tudod számolni, mert ismered a sűrűségét.
A 100 cm³ oldat térfogatát át tudod alakítani dm³-be.
A többi adat felesleges, ebből a kettőből kijön a tömegkoncentráció.
0