Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körcikk

Főoldal » Középiskola » Matematika
1165
Sziasztok!
Tudnátok segíteni ebben a feladatban?
Egy körcikk középponti szöge 120 fokos, kerülete 12,5 cm. Mekkora a sugár és a terület?

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Terület, Kerület, Körcikk
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tc=i*r/2 --Körcikk területe
i=r*π*α/180 --Körív hossza
K=2*r*π --Kör kerülete
Behelyettesítünk: 12,5=2*r*π
12,5=2*r*π
2rπ=12,5
r=6,25πcm
Ha pontosan akarod, szorozd meg 3,14-el a 6,25-öt.

Most kiszámoljuk a körívet. i=r*π*α/180⁰
i=6,25*π*π*120⁰/180⁰
Két π egyszerűsödik, és végén lesz 25/6 ami 4,16

Majd pedig behelyettesítünk ebbe: Tc=i*r/2 --Körcikk területe
Tc=4,16*6,25π/2
Majd Tc=26π/2
Végül pedig 13π cm, azaz 13*3,14=40,82 cm.

Remélem jól oldottam meg. :)
0