Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1659
Hány gramm kristályos cink-szulfátot (ZnSO4·7H2O) kell bemérnünk, hogy 150,0 cm3, 12,23 vegyes%-os oldatot kapjunk? Mr(ZnSO4·7H2O)=287,57; Mr(H2O)=18,02; (Az eredményt négy értékes jegy pontossággal adja meg!) Levezetve elmagyarázná valaki, hogyan kell ezt kiszámolni? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, vegyesszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A vegyes% gramm per 100 cm³-t jelent.
Ezért 150 cm³-ben van 1,5·12,23 = 18,345 gramm tiszta `ZnSO_4` (kristályvíz mentes!)

A zacskóban kristályvizes cink-szulfát van, amiben van a kristályrácsban 7 vízmolekula is minden molekula mellett, úgyhogy annak nagyobb a tömege ennél. Mondjuk kiszámolhatjuk úgy, hogy megnézzük, hogy hány mol a vízmentes, ugyanannyi lesz a kristályvizes is:

`M(ZnSO_4) = "161,436"\ g/(mol)`
Ezt a periódusos táblából adtam össze, de lehetett volna úgy is, hogy 287,57-ből kivonom a 7-szer 18,02-t.
`n = "18,345"/"161,436" = "0,113636"\ mol`
Ugyanennyi mol kristályvizes cink-szulfát tömegét megkapod, ha ezt beszorzod annak a moláris tömegével.

Lehetett volna úgy is számolni, hogy (287,57-7*18,02)-ből lesz 287,57, ezért arányosan ez a tömeg jön ki:
`"18,345" · "287,57" / ("287,57"-7*"18,02")`

Nézd meg, tényleg ugyanaz jön-e ki.
Módosítva: 7 éve
1