Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen hosszú a másik átló? (Koszinusz tétel)

Főoldal » Középiskola » Matematika
811
Egy paralelogramma oldalainak hossza 447,cm és 640,3 cm.Az egyik átló 608,2 cm hosszú.Milyen hosszú a másik átló?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Érdemes ábrát rajzolni. Olyasmi mint ez, de a szaggatott vonalak meg `h_a` meg `h_b` nem kellenek rá (de csak ilyet találtam)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Parallelogram_measures.svg

`a=447`
`b="640,3"`
a másik két oldal is ugyanekkorák: `c=a, d=b`
`f="608,2"`
`e=?`

Koszinusztétel az ABD háromszögben:
`f^2=a^2+d^2-2·a·d·cos\ α`
`2·a·d·cos\ α=a^2+d^2-f^2`
`cos\ α=(a^2+d^2-f^2)/(2·a·d)=...` számold ki
Aztán a számológépeddel csinálj inverz koszinuszt, kijön `α`.

A parallelogramma másik szőge `β = 180°-α`
(Persze `γ=α` és `δ=β` is igaz...)
A másik átló az ABC háromszögnél van, arra is lehet koszinusztételt írni:
`e^2=a^2+b^2-2·a·b·cos\ β`
számold ki...
0