Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan 867

Főoldal » Középiskola » Fizika
499
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A henger alapterülete `A=("44,8"\ dm^3)/("11,2"\ dm)=4\ dm^2 = "0,04"\ m^2`
Kezdetben az oxigén nyomását nem ismerjük, legyen `p_1`
A külső légnyomás: `p_ℓ = 10^5\ Pa`
A fedő nyomása: `p_f=(200\ kg·10m/s^2)/A=...`
A külső erő nyomása: `p_k=F/A=...`
Ennek a háromnak az összege az a nyomás, amit az oxigénnek le kell győznie, szóval melegítés után ennyi lesz az oxigén nyomása (mert éppen megemeli a fedőt):
`p_2=p_ℓ+p_f+p_k=...`
`T_1 = 0\ °C = 273\ K`
`T_2 = 2·273\ K`
Tudjuk, hogy `(p·V)/T` állandó:
`(p_1·V)/T_1=(p_2·V)/T_2`
A térfogat állandó, azzal lehet egyszerűsíteni. 273-mal is lehet... szóval nem kell sokat számolni, kijön belőle `p_1`.

Normálállapot azt jelenti, hogy `0\ °C` és `10^5\ Pa`. A mi oxigénünk is kezdetben `0\ °C`-os, de `p_1` nyomású.
Nem tudom, tanultatok-e valamit a nyomás és sűrűség kapcsolatáról, de az egyesített gáztörvényből levezethető:
`p·V=n·R·T` szorozzuk meg a moláris tömeggel (M):
`p·V·M=n·M·R·T`
`n·M` éppen a gáz tömege:
`p·V·M=m·R·T`
`(p·M)/(R·T)=m/V=ρ`
Vagyis a nyomással egyenesen arányos a sűrűség, a hőmérséklettel meg fordítottan arányos.

Most `p_1/(10^5)`-szeres a nyomás a normál állapothoz képest, ezért a sűrűség is annyiszoros. Ebből számold ki a tömeget. (kg/m³ = g/dm³)
(Nekem kicsit több jött ki, mint 189,57 g)
1