Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan 843

Főoldal » Középiskola » Fizika
571
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Erről a feladatról csak a kérdés maradt le....
1

A hőmérséklet is azonos, a higany magassága is, akkor ez azt jelenti, hogy a zárt részben a nyomás is ugyanannyi, mint a külső légnyomás, 10⁵ Pa.

- Mekkora a zárt térrészben levő levegő tömege?
V = 30 cm³
m = ρ·V = 1,29 mg/cm³ · 30 cm³ = 38,7 mg
Megint nem az jött ki, mint a megoldókulcsban (ami 36,3 mg)

- Hány kg Hg-t kell a nyitott végén át a csöbe tölteni, hogy a zárt térrészben levő levegő térfogata a felére csökkenjen ?
Vagyis 15 cm legyen a levegő magasság.
Ehhez bal oldalt lesz 15 cm higany, és a jobb oldlaon is lesz 15 cm, plusz még több is (plusz x), mert nagyobb nyomás kell ahhoz, hogy bal oldalon összemenjen a levegő.
Mivel p·V állandó hőmérsékleten állandó, ezért ha a térfogat a fele lesz, akkor a nyomás a duplája, 2·10⁵ Pa. Ezért a két higanyoszlop magasságkülönbségének (ami x) a nyomása pont 10⁵ Pa kell legyen. Az pedig éppen 750 mm higany... bár inkább számoljuk ki pontosan, mert most 18°C van, más a higany nyomása...
1 kg/m³ = 1 g/dm³ = 1 mg/cm³
Az x cm magas higany térfogata x·1 cm³, tömege 13,6·10³·x mg = 13,6·x g = 13,6·10⁻³·x kg
Súlya 136·10⁻³·x N (ha g=10-zel számolunk) = 0,136·x N
Nyomása 0,136·x/0,0001 Pa = 1360·x Pa (hisz 1 cm² = 0,0001 m²)
Vagyis a plusz nyomás 1360·x Pa, ez kell 10⁵ Pa legyen:
x = 10⁵/1360 = 73,5 cm
(Hát nem teljesen 750 mm = 75 cm jött ki)

Szóval van bal oldalt 15 cm higany, jobb oldalt is 15 cm plusz még 73,5 cm, összesen 103,5 cm.
Ennek a térfogata 103,5 cm³, tömege 103,5·13,6·10³ mg = 103,5·13,6 g = 1407 g = 1,4 kg

1