Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan 822

Főoldal » Középiskola » Fizika
559
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`10^5\ Pa = 750\ Hgmm`. Akkor pedig 400 mm magas higanyoszlopnak `(400)/(750)·10^5\ Pa` a nyomása. A cső tetején lévő levegő nyomása pont a fennmaradó `(750-400)/(750)·10^5\ Pa` kell legyen.

Normálállapot is 0 °C, de 10⁵ Pa. A levegő sűrűsége a kisebb nyomáson arányosan kevesebb lesz (a másik kérdésednél vezettem le):
`ρ_1 = ρ·(350)/(750) = ...`
Számold ki a térfogatot, aztán a tömeg már csak egy szorzás. (kg/m³ = mg/cm³)
Nekem nem pont 53.3 mg jött ki, hanem egy picit több.
1