Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
621
hány olyan abc háromjegyu pozitiv egész szám van, amelynek számjegyei igaz, hogy a 10nek az osztolya a2+b3+c2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mi akar ez lenni? `a^2+b^3+c^2` ??? Vagy `2a+3b+2c` ??
És ez kell legyen 10-nek az osztója (nem pedig osztólya - jegyezd meg, hogy egyetlen egy rag se ellipszilonos jé, szóval ha ragozott szóról van szó, akkor a ragban sima j van tuti)
Szóval az az összeg osztója a 10-nek, vagy fordítva a 10 az osztója az összegnek?

Ha az első, akkor a 10-nek csak az 1, 2, 5 és 10 az osztója, vagyis `a^2+b^3+c^2` olyan kellene legyen.
A négyzetszámok 1²=1, 2²=4, 3²=9, a többi már nagyobb 10-nél, az fuccs. Ja, és a 0 is jó...
A köbszámok a 0³=0, 1³=1, 2³=8 és nincs több.

101 jó lesz, mert 1²+0³+1²=2
102 is jó, 1²+0³+2²=5
103 is jó, 1²+0³+3²=10
110 is jó, 1²+1³+0²=2
121 is jó, 1²+2³+1²=10
201 is jó, 2²+0³+1²=5
210 is jó, 2²+1³+0²=5
301 is jó, 3²+0³+1²=10
310 is jó, 3²+1³+0²=10
szerintem több nincs.
0