Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgés

Főoldal » Középiskola » Fizika
395
Egy kocsiban a tükörre van akasztva egy 20dkg tömegű tárgy és az ezt tartó gumiszál 20cm-t nyúlt ennek hatására. Ha gyorsítanak az autóval, nem rezeg a tárgy. 90 km/h-nál “ugrált” a legjobban, 90 fölött megint nem csinált semmit. Mekkora távolságra lehetnek egymástól az úton a repedések? (Egyenlő távolságok) valaki levezetné ezt nekem és a magyarázatot is leírná? A 70-es évekbeli M7-es autópálya ihlette a feladatot, a tanár találta ki és nem sikerült pontosan leírnom az egész szöveget, de próbáltam értelmesre fogalmazni most.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 20 dkg tömegű tárgy nyugalmi súlya kb. 2 N. Ennek hatására a gumi 20 cm-rel nyúlik meg, tehát `D=F/x=2/0.2=10 N/m` rugóállandójú rugóval modellezhető.

A rendszer sajátfrekvenciája `f_0=1/(2pi)\sqrt(D/m)``=``1/(2pi)\sqrt(10/0.2)``~~``1.125` Hz.

Vagyis amkor az autó `90(km)/h=25 m/s` sebességgel halad, akkor éppen ilyen frekvenciájú gerjesztés éri a rendszert, azaz `1/1.125` másodpercenként hajt át egy repedésen. Tehát azok távolsága `25/1.125~~22` méter.
1