Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat és szög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1286
Egy háromszög oldalai olyan mértani sorozatot alkotnak, melynek hányadosa 4/3. Határozzuk meg a háromszög legnagyobb szögét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szög, matek, sorozatok, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alap információ, hogy a háromszög legnagyobb oldalával szemben a legnagyobb szög áll.
a => a₁=a₂/q
b => a₂=a₂
c => a₃=a₂*q
Én a koszinusz tételt alkalmaznám, c²=a²+b²-2a*b*cos(γ), ahol γ a legnagyobb szög.
a=a₂*(3/4) (reciprokkal való szorzás)
b=a₂
c=a₂*(4/3)
(a₂)²*(4/3)²=(a₂)²*(3/4)²+(a₂)²-2*a₂*(3/4)*a₂*cos(γ)
(a₂)²*(16/9)=(a₂)²*(9/16)+(a₂)²-2*(a₂)²*(3/4)*cos(γ)
(a₂)²*(16/9)=(a₂)²(25/16)-(a₂)²*(3/2)*cos(γ)
(a₂)²*(31/144)=-(a₂)²*(3/2)*cos(γ) Mivel a₂ egy háromszög egyik oldala ezért tudjuk róla, hogy a₂≠0, így mindkét oldalt el tudom vele osztani!!!! És persze tudok -(3/2)-del is osztani!
-(31/144)*(2/3)=cos(γ)
-(31/216)=cos(γ) => γ=98,25°=98°15'5,4"
1