Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani és mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1892
Egy számtani sorozat második tagja 5. Ezen sorozat első, harmadik és tizenegyedik tagja egy mértani sorozat három egymást követő tagja. Határozza meg a mértani sorozat hányadosát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sorozatok, mértani, számtani, Tizenkettedik
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₁=a₂-d=5-d (b₁)
a₂=5
a₃=a₂+d=5+d (b₂)
a₁₁=a₂+(10-1)*d=5+9d (b₃)
Mértani sorozat összefüggése:
b₁*b₃=(b₂)²
(5-d)*(5+9d)=(5+d)²
25-5d+45d-9d²=25+10d+d²
25+40d-9d²=25+10d+d²
10d²-30d=0
10d(d-3)=0
d₁=0, d₂=3
Két ilyen számtani sorozat létezik, az egyik:
d₁=0 => a₁=5; a₂=5; a₃=5; a₁₁=5 => ebből q₁=1
A másik:
d₂=3 => a₁=2; a₂=5; a₃=8; a₁₁=32 => ebből q₂=4
Módosítva: 7 éve
1