Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika törés egyenlet x es tagokal

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
794
3x-1/(x+1)+x+1/(2x-1)=3 A feladat old meg a valós számok halmazán az egyenletet.Ami zárójelbe van az a tört nevezoje.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika,Egyenletek,tört
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Közös nevezőre kell hozni:

(3x-1)(2x-1) + (x+1)(x+1)
----------------------------- = 3
(x+1)(2x-1)

felbontod a zárójeleket és beszorzol a bal oldali nevezővel:
6x²-3x-2x+1 + x²+2x+1 = 3* (2x²-x+2x-1)

7x² - 3x + 2 = 6x² + 3x - 3
x² -6x + 5 = 0

Másodfokú megoldóképletet alkalmazod.

x₁ = 1
x₂ = 5
0