Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmak

1137
Mágneses,Elektromos,Gravitációs kölcsönhatás fogalma
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Gravitációs kölcsönhatás:
Mindenki tapasztalta már, hogy ha elejtett valamit, akkor az leesett, és nem maradt a levegőben, vagy nem fölfelé kezdett el mozogni. Például ha elejtek egy labdát, akkor az a földre fog esni. Ez azért történik így, mert a Földnek gravitációs mezője van, amely kölcsönhatásba lép más testek gravitációs mezőjével, ezért esnek le a tárgyak.
Ezt a kölcsönhatást gravitációs kölcsönhatásnak hívjuk. Ez mindig vonzó, soha nem taszító, és minden tömeggel rendelkező testre egyformán hat.
Ha egy testre csak a gravitációs mező hat, akkor a test szabadesést végez. A mozgás a Föld középpontjába mutat, ezt nevezzük függőlegesnek.

Elektromos kölcsönhatás:
Az elektromos szó a görög elektron szóból ered, ami borostyánt jelent. Ez az elnevezés onnan származik, hogy az ókori görögök először borostyán dörzsölésével hoztak létre elektromosságot. Két elektromos állapotba hozott test között elektromos kölcsönhatás jön létre. Az elektromos kölcsönhatás lehet taszító illetve vonzó.
Kétféle elektromos állapot van:
1. pozitív (+)
2. negatív (-)
A pozitív elektromos állapot taszítja a pozitívat, a negatív is taszítja a negatívat, a pozitív és a negatív pedig vonzza egymást.
0

Mágneses kölcsönhatás:
A mágnesrúd környezetében a vasgolyó elmozdul a mágnes felé. A könnyen mozgó mágnes maga is elmozdul a vas felé. Úgy látszik, mintha a mágnes és a vas távolról, közvetlen érintkezés nélkül fejtene ki erőhatást egymásra. A mágnesnek sajátos környezete van, amelyet mágneses mezőnek nevezünk. A mágneses mező hozzátartozik a mágneshez. A vasból készült testeket tehát a mágneses mező vonzza a mágnes felé. Ez azt jelenti: a vasra a mágneses mező fejti ki a vonzóhatást. A mágneses mező és a benne levő vasdarab között kölcsönhatás van. Ezt a kölcsönhatást mágneses kölcsönhatásnak nevezzük.
0