Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciálegyenlet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
526
Számítsa ki az alábbi differenciálegyenlet adott kezdeti feltételeknek megfelelő partikuláris megoldását!²

(X²-2x)y'=2(xy+x-y-1) y(1)=2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Itt mázli, hogy a jobb oldalt át lehet így zárójelezni:
`2(xy+x-y-1) = 2(x(y+1)-(y+1)) = 2(y+1)(x-1)`
utána tudunk osztani `(y+1)`-gyel (ha y=-1 nem megoldás, de a peremfeltétel miatt az nem lehet), amitől minden y átkerül a bal oldalra. A bal oldali x-ekkel is osztunk, amitől minden x a jobb oldalon lesz:
`(y')/(y+1)=(2(x-1))/(x^2-2x)`
Szeparábilis volt a diffegyenlet. Ez pedig simán integrálással megoldható, így:

Írjuk kicsit máshogy:
`(dy/dx)/(y+1)=(2(x-1))/(x^2-2x)`
formálisan szorzunk `dx`-szel:
`(dy)/(y+1)=(2(x-1))/(x^2-2x)\ dx`
és mindkét oldal elé integráljelet írunk:
`int\ 1/(y+1)\ dy=int\ (2(x-1))/(x^2-2x)\ dx`

Ezt ugye meg tudod oldani?
Módosítva: 7 éve
0