Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika példatár 779 feladatához kérnék segítséget

Főoldal » Középiskola » Fizika
1019
Egy kődarab 30m magasról leesik. Mennyivel emelkedik a kő hőmérséklete, ha a fajlagos hőkapacitása 840 J/kg°C és a hőveszteség 40%?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika emelt
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kezdeti helyzeti energiája `m*g*h`. Ennek a 60%-a fog hővé alakulni, azaz `0.6*m*g*h`. Egy `\DeltaT` mértékű hőmérsékletváltozáshoz `c*m*\DeltaT` hőt kell közölni, ezt most a hővé alakuló helyzeti energia fedezi. Tehát van egy egyenletünk:

`0.6*m*g*h=c*m*\DeltaT`

Ebből a hőmérsékletváltozást kifejezve:

`\DeltaT=(0.6*g*h)/c=(0.6*10*30)/840~~0.21`°C
0