Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani és mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1543
Egy számtani sorozat első, második és hetedik tagja egyúttal mértani sorozatot is alkot. Tudjuk, hogy ezen tagok összege 93. Határozzuk meg a számtani sorozat első hét elemét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sorozat, mértani, számtani, Tizenkettesikes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A számtani sorozat első, második és hetedik tagja: `a_1`, `a_1+d` és `a_1+6d`.

Bár a feladat nem mondta, felteszem, hogy ezek a mértani sorozatnak egymást követő tagjai. Ekkor:
`a_1+d=a_1q`
`a_1+6d=a_1q^2`

Ezt a két egyenletet rendezzük `d`-re:
`d=a_1(q-1)`

`d=a_1(q^2-1)/6`

Ezek szerint `a_1(q-1)=a_1(q^2-1)/6`. Az `a_1=0` eset nyilván nem jó, ezért leoszthatunk vele:
`q-1=(q^2-1)/6`

`6q-6=q^2-1`

`q^2-6q+5=0`

Ennek a másodfokú egyenletnek két megoldása van `q=1` és `q=5`.

Meg kell határoznunk `a_1`-et és `d`-t. Ehhez ki kell használnunk, hogy a megadott tagok összege 93:
`a_1+a_1q+a_1q^2=93`

`a_1(1+q+q^2)=93`

`a_1=93/(1+q+q^2)`

Ebből `q=1` esetén `a_1=31` és `d=a_1(q-1)=0`, `q=5` esetén pedig `a_1=3` és `d=a_1(q-1)=12`.

Tehát két ilyen sorozat van. Az egyik (`a_1=3`, `d=12`):
3, 15, 27, 39, 51, 63, 75

A másik egy konstans sorozat (`a_1=31`, `d=0`):
31, 31, 31, 31, 31, 31, 31
2