Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helyi idő és zónaidő

3646
Sziasztok. Valaki segítene ebben a háziban, mert nem értem, hogyan kell kiszámolni a zónaidőt. Köszönöm szépen a segítséget! :)

Madridban helyi idő szerint 18 óra 50 perc van. Mennyi a helyi idő és a zónaidő New Orleansba?
Madrid: é.sz.40 fok ny.h.3 fok
New Orleans: é.sz.30 fok ny.h.90 fok

Nagyon szépen megköszönném ha valaki elmagyarázná. Mégegyszer köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
A Földön 360 hosszúsági fok van körben, és a Föld 24 óra alatt fordul egyet. Vagyis 1 óra alatt 360/24 = 15 fokot fordul el. 1 óra 15-öd része 4 perc, vagyis 4 perc alatt fordul el egy fokot.

Mindig éppen ott van déli 12 óra a helyi idő szerint, ahol a Nap a legmagasabban látszik, szóval amelyik része pont a Nap irányába fordul a Földnek. Ez egyetlen egy hosszúsági kör minden pillanatban, a következő pillanatban már egy picit odébb lévő hosszúsági kör. (A szélességi kör nem számít.)

Viszont nagyon hülye dolog lenne, ha egy országban mindenhol máskor lenne a dél. Mondjuk a menetrenddel mindig gond lenne, vagy mondjuk a TV-ben ha az van, hogy este 8-kor kezdődik a film, az minden városban mást jelentene. Ezért vezették be a zónaidőt, hogy mondjuk Magyarországon belül ha azt mondjuk Debrecenben meg Sopronban, hogy 12 óra van, akkor az ugyanazt az időpontot jelentse. Egyik helyen se akkor fog delelni a Nap, de nem baj.

London Greenwich nevű városrészében van egy csillagvizsgáló, annak a helyi idejét nevezik GMT-nek, ami a Greenwich Mean Time (G. középidő) rövidítése. A nulladik szélességi körnek pedig pont azt nevezik, ami ezen a csillagvizsgálón megy keresztül. Vagyis amikor ezen hosszúsági vonal mentén delel a Nap, akkor van a GMT szerint dél. Nem csak London, hanem egész Nagy Britannia zónaidejét is ehhez állították be, tehát amikor ott delet harangoznak, akkor csak Anglia pici részén, a 0-adik hosszúsági vonal mentén delel éppen a Nap, pl. Liverpoolban nem, de nem baj.

Madrid Greenwich-től nyugatra van 3 fokkal, vagyis a Madridon keresztülmenő hosszúsági kör és a Greenwich-i hosszúsági kör között 3 fok az eltérés. Az elején kiszámoltuk, hogy 1 fok időben 4 percet jelent. Amikor Madridban éppen dél van helyi idő szerint, akkor Greenwich-ben már 3·4 vagyis 12 perccel több van helyi idő szerint, vagyis 12 óra 12 perc van. Ha Madridban 18:50 a helyi idő, akkor Greenwich-ben 12 perccel több, vagyis 19:02.

New Orleans hosszúsági köre Madridtól nyugatra van, az majd később fordul a Nap felé, vagyis ott kevesebb a helyi idő. 87 fok a különbség közöttük, ami 87·4 percet jelent: 348 perc, vagyis 5 óra 48 perc. Ennyi kell kivonni 18 óra 50 percből, vagyis New Orleansban 13 óra 2 perc a helyi idő ekkor.

Most nézzük a zónaidőt.

Madrid az európai zónaidőt választotta, ami 1 órával több, mint a greenwich-i. Vagyis annak ellenére, hogy Madrid Greenwich-től nyugatra van és a helyi ideje 12 perccel kevesebb, mint Londoné, zónaideje kereken 1 órával több. Ez egyszerűen egy döntés kérdése volt, azt mondta a legtöbb európai állam, hogy jó dolog az, ha mindenhol ugyanakkor mondjuk, hogy dél van, hiába nem akkor delel a Nap.
Szóval amikor 18:50 a helyi idő Madridban, akkor 19:02 a helyi idő Greenwich-ben. Ugyanennyi a zónaidő is Angliában, és ennél 1 órával több, tehát 20:02 a zónaidő Európa legnagyobb részén, nálunk is és Madridban is. Ez mondjuk nem volt kérdés, de nem baj.

New Orleans úgy döntött, hogy GMT-6 a zónaideje, vagyis az angliai időnél 6 órával kevesebb. Ezért ekkor ott 13:02 a zónaidő.

---

Van még egy olyan dolog is, hogy nyári meg téli időszámítás. Amit eddig a zónaidőről írtam, az mind a téli időszámítás volt, az az alap. Ahhoz képest a nyári időszámítás 1 órával több. Ezt azért csináljuk, hogy tovább legyen világos este, kevesebbet kelljen lámpával világítani. Most is nyári időszámítás van, tehát ha a feladatot most kell kiszámolni, nem pedig majd egy hónap múlva télen, akkor most nem is 20:02, hanem 21:02 a zónaidő nálunk valamint Madridban. New Orleansban is nyári időszámítás van, ott tehát 13:02 helyett 14:02 az idő.
Módosítva: 5 éve
0